Bezpieczeństwo i IT: Synchronizacja z Canva
Podsumowanie prosi o dostęp tylko do odczytu do Twoich projektów w serwisie Canva oraz do Twojego profilu. Przechowuje wyłącznie tokeny logowania oraz podstawowe dane konta Canva, które są niezbędne do utrzymania połączenia.
Dzięki funkcji synchronizacji Canva możesz przenieść swoje projekty z Canva do Kahoot! i wykorzystać je jako slajdy w grze Kahoot. Ten artykuł jest przeznaczony dla administratorów IT i osób zajmujących się oceną bezpieczeństwa. Opisuje, czym jest Kahoot! do czego ma dostęp po zalogowaniu się na konto Canva, jakie dane są tam przechowywane oraz jak cofnąć dostęp.
Jak działa łączenie w Canva
Aby połączyć się z Canva, należy zalogować się do serwisu Canva i zatwierdzić dostęp Kahoot! Twoje hasło do serwisu Canva nigdy nie jest udostępniane serwisowi Kahoot!.
- W Kahoot! twórca, wybierz opcję importowania slajdów z serwisu Canva.
- Otworzy się okno logowania do serwisu Canva. Zaloguj się na stronie Canva i sprawdź wymagane uprawnienia. Jeśli konto Canva ma dostęp do wielu zespołów lub obszarów roboczych, przed potwierdzeniem wybierz odpowiedni zespół z listy rozwijanej „Wybierz zespół”.
- Po zatwierdzeniu Canva wysyła Kahoot! jednorazowy kod autoryzacyjny.
- Serwery Kahoot! wymieniają ten kod z serwisem Canva w celu uzyskania tokenu dostępu. Token jest zaszyfrowany i przechowywany w bazie danych serwisu Kahoot!; nigdy nie jest zapisywany w przeglądarce.
- Podsumowanie wyświetla Twoje prezentacje z serwisu Canva, dzięki czemu możesz wybrać jedną z nich do zaimportowania lub zsynchronizowania.
Twoja przeglądarka musi zezwalać na wyświetlanie okienek wyskakujących serwisu Kahoot! aby otworzyło się okno logowania do serwisu Canva.
Jakie uprawnienia ma Kahoot! wyślij prośbę?
Podsumowanie wymaga trzech uprawnień do serwisu Canva tylko do odczytu (zakresy OAuth). Nie może edytować, usuwać ani udostępniać Twoich projektów, ani tworzyć nowych projektów na Twoim koncie w serwisie Canva.
Zakres |
Dostęp |
Czym jest Kahoot! wykorzystuje to do |
| projekt:meta | Czytaj | Wyświetlanie metadanych projektów, takich jak tytuł, data ostatniej aktualizacji i liczba stron, co pozwala przeglądać projekty i wybierać spośród nich |
| projekt:treść | Czytaj | Wyświetlanie zawartości projektu i eksportowanie go, na przykład jako obrazów, tak aby jego strony można było dodać do Kahoot |
| profil | Czytaj | Odczytywanie informacji z Twojego profilu i konta w serwisie Canva, na przykład Twojej nazwy użytkownika w serwisie Canva, abyś mógł sprawdzić, które konto jest połączone |
Jakie dane gromadzi Kahoot! sklep?
Podsumowanie przechowuje tokeny zapewniające ciągłość połączenia oraz kilka identyfikatorów konta Canva. Nie zapisuje Twojego hasła do serwisu Canva.
| Dane | Dlaczego jest przechowywane | Jak długo |
| Token dostępu i token odświeżający | Zagraj w Kahoot! działać w imieniu Twojego konta Canva, w ramach powyższych uprawnień, po zalogowaniu się i zatwierdzeniu dostępu | Obecnie sesja wygasa po 4 godzinach |
| Identyfikator użytkownika Canva i identyfikator zespołu | Sprawdź, które konto Canva i który zespół są połączone | Dopóki konto jest połączone |
| Nazwa wyświetlana w serwisie Canva | Pokażę Ci, które konto Canva jest połączone | Dopóki konto jest połączone |
Lista Twoich projektów z serwisu Canva jest pobierana z serwisu Canva przy każdym otwarciu aplikacji i nie jest zapisywana. Podczas importowania lub synchronizowania projektu jego strony są eksportowane jako obrazy i zapisywane jako slajdy w Twoim Kahoot, tak jak każda inna dodawana przez Ciebie treść.
Jak odłączyć Canva?
Możesz zakończyć połączenie z poziomu Kahoot! lub z serwisu Canva w dowolnym momencie. Otwórz panel importu Canva, otwórz menu konta i wybierz opcję wylogowania się z Canva. Spowoduje to zamknięcie sesji Canva w Kahoot!.
Slajdy, które już zaimportowałeś, pozostają w twoich Kahootach po rozłączeniu. Aby ponownie je zsynchronizować, musisz ponownie połączyć się z serwisem Canva.
Najczęściej zadawane pytania dla administratorów IT
-
Czy Kahoot! czy można edytować lub usunąć nasze projekty w Canva? Nie. Wszystkie trzy uprawnienia mają charakter tylko do odczytu. Podsumowanie może przeglądać i eksportować projekty, ale nie może ich edytować, usuwać, udostępniać ani tworzyć.
-
Czy Kahoot! Czy mogę przeglądać wszystkie projekty na koncie? Podsumowanie ma dostęp wyłącznie do projektów, do których zalogowany użytkownik serwisu Canva posiada uprawnienia do przeglądania w ramach konkretnego zespołu lub obszaru roboczego wybranego podczas autoryzacji. Narzędzie do wyboru wyświetla wyłącznie prezentacje. Projekty należące do innych zespołów lub projekty w formatach innych niż prezentacje nie są widoczne. Podsumowanie zapisuje projekt tylko wtedy, gdy zostanie zaimportowany lub zsynchronizowany z Kahoot.
-
Czy Kahoot! Czy mogę przeglądać wszystkie projekty na koncie? Podsumowanie może przeglądać projekty, do których dostęp ma zalogowany użytkownik serwisu Canva. Narzędzie do wyboru wyświetla wyłącznie prezentacje. Podsumowanie zapisuje projekt tylko wtedy, gdy użytkownik go zaimportuje lub zsynchronizuje.
-
Czy Kahoot! Czy Canva przechowuje hasła? Nie. Logowanie odbywa się na stronie serwisu Canva. Podsumowanie otrzymuje jedynie token.
-
Co powinniśmy zezwolić w naszej sieci? Zezwól na wyświetlanie okienek wyskakujących z serwisu Kahoot! oraz dostęp do domen logowania i API serwisu Canva. Jeśli Twoja organizacja nakłada ograniczenia dotyczące aplikacji zewnętrznych, które mogą łączyć się z Canva, administrator Canva może być zmuszony do zatwierdzenia aplikacji Kahoot!.
-
Kto może korzystać z funkcji synchronizacji Canva? Funkcja synchronizacji z Canva jest dostępna w serwisie Kahoot! plany obejmujące synchronizację slajdów
Komentarze: 0
Zaloguj się, aby dodać komentarz.