Embedding YouTube videos

Follow

How can we improve this article or the features described?

25 comments

  • Avatar
    mboilanger

    Give direct instruction on how to embed a video on an Ipad.  I still cannot get any videos to play in my classroom.  It works on a Chromebook or Dell but not an Ipad.  

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Sra.Pesa

    How can I get a cover video, or a video in the lobby? Your article says "When editing your kahoot’s summary, simply paste a YouTube link into the Lobby video field" but there is no Lobby video field.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    jeeitzen

    Did you get rid of the lobby videos? I was creating a quiz and now there's no space to paste the YouTube link.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    col_lin

    When you put in the link of the video into your lobby, it wont work or start when I play it. It just goes straight to normal music instead of custom. Im reporting this as a glitch and needs to be fixed now.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HerrIlner_1234

    Same here! It doesn't work! Video is embedded correctly (pretty sure) but will not play.

    Just went to Premium and the result is this very frustrating fact. Please fix. Why go to Premium if the result is worse than before (a kahoot without the lobby video is a big step back).

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Moscowmicky

    Yep - same issue here. I embed the video from Youtube (https://youtu.be/AeZ1SR3-bww) in the lobby video but it does not play back. Maybe somebody could respond to the comments left on this page? 

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jkgibson

    I tested out a quiz with a lobby video to see if it works and Instead of the lobby video playing the lobby music from Kahoot played. Some other glitches I’ve notice is that the futuristic lobby music doesn’t play when I use the premium music option and the tab or sound isn’t muted. Can you please fix these problems?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    fredpacacha

    I've been experiencing the same issue (correctly pasting the YouTube URL, but Kahoot defaulting to standard lobby music with no video) since December 2019.  Would love to see this fixed as it helps set the tone for Kahoots in my class. Thanks!

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Suarezread180

    Like most of the other comment here, youtube no longer works in the lobby. Are we no longer able to link videos with sound for the lobby? My students loved this feature, really upsetting that it no longer works.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    shellygraham

    One of the reasons that I paid for the Premium Acct. was so that I could embed the lobby video.  Please get this straight so that I can add them again.  My students really enjoy them, as do I! If this has been taken away, I would like to be refunded the money I paid for the premium acct. 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    mimnaugh63

    The videos in the lobby no longer work, would be nice if Kahoot could address the issue or explain why

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bryan

    Hi all,

    My sincere apologies. I've been investigating reports like this since last week. I'm not 100% sure I have a conclusive answer for everyone yet. But ultimately, I am not having such issues on my end. I've tested with multiple accounts and subscriptions. Embedding YouTube videos appears to be a functioning basic-tier feature.

    But something I did notice is that we don't support youtu.be or m.youtube links. For example, you can't embed https://youtu.be/AeZ1SR3-bww, but you can embed https://www.youtube.com/watch?v=AeZ1SR3-bww. So just make sure that your video links include the full, original domain (youtube.com) and not one of their mobile or shortened domains.

    I've made our team aware of this issue in hopes that we can eventually add support for these other YouTube domains. I believe doing so would make things easier, as YouTube's mobile app doesn't make it easy to locate the youtube.com link. Even on youtube.com, the "share" button will give you a youtu.be link. The full youtube.com link is only accessible in your web browser's address field, which might not be the most intuitive link for many to copy over.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Runner4991

    Full video links from YouTube still don't work for the lobby music.  Can someone continue investigating this glitch?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bryan

    Hi Runner4991,

    Thanks for letting us know. Our developers are on the case.

    Here are a few questions that would help us understand this better:

    • You save a YouTube link in the "Lobby video" field and then try to play a live game... What do you see on the lobby screen? Are you seeing any error message?
    • What web browser are you using? Also, what version number?
    • What operating system are you using?
    • What continent/country are you in?

    If anyone having this issue can answer these, that would help greatly. The more people, the better.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    CSUMBRISEaboveit

    Hello,

    I am also having an issue getting Youtube videos to play in the lobby.

    1. The link I am using is https://www.youtube.com/watch?v=x5yPkxCLads
    2. There is no error message, it's just the classic blue screen and classic lobby music that plays
    3. I am using Chrome browser, Chrome 79 on ChromeOS 12607
    4. The operating system I am using is Chrome OS 
    5. I am in North America, United States 

     

    Edit: When I returned home and checked the kahoot on a different computer, the lobby video DID work. The only difference is that my home computer uses Windows 10 as an operating system. Could it be a Chrome OS thing?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    mrsforstner

    Hello, 

    I am having the same exact issue with the lobby video not playing. 

    1. This is the link I am using:  https://www.youtube.com/watch?v=4TjcT7Gto3U&t=22s

    2. There is no error message that shows. The original music just plays. 

    3. I am using Google Chrome Version 79.0.3945.117 (Official Build) (64-bit)

    4. My Operating System is Windows 10 Pro

    5. I am in the U.S.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    dzfloyd

    Hello,

     

    I am having this issue with one of my computers. All other devices I have checked are currently working (I have checked my personal desktop at home and with other teachers and theirs are working just fine)

    Info for the working system:

    Browser: Google Chrome Version 79.0.3945.117 and it works fine

    OS: Windows 7 Enterprise

    Info for system not working:

    Browser: Google Chrome Version 79.0.3945.130

    OS: Windows 10 Enterprise

    Country: USA

     

    Thank you for the assistance!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MarkGrice

    Hi Bryan:  The issue is the the videos used to work in the Lobby and now they do not. Nothing changed from my end (using an old Kahoot that had a video that worked previously on the same computer) so it must be an issue with Kahoot. Thanks for fixing this issue asap.

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bryan

    Hi all,

    Thanks so much for your continued feedback on this. Unfortunately, it looks like this stems from a policy change most major browsers are putting into effect. Most are now preventing video autoplay as a security measure.

    We're working on a fix. In the meantime, you may be able to adjust your browser's autoplay policy. Here are links on how to do this with major browsers:

    One note about Chrome: It doesn't appear that there's currently a feasible way to adjust the autoplay policy on computers and iPhones/iPads. Their help article only shows an autoplay toggle for "Media" on Android devices. On computers, you should be able to toggle this at chrome://flags/#autoplay-policy (according to their developer guide), but the "autoplay policy" toggle they suggest is there doesn't exist right now. We can't be sure if they're going to re-implement this or not, so we'll assume "not" and work on a fix accordingly. We hope to have a fix live in a few weeks.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    james_castrello

    Hey Bryan, any updates yet? It is strange, some computers in the school i work at allow the lobby video to play, while some computers go straight to the default music. I have tried to look into the autoplay policy thing to no avail.  

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Moscowmicky

    Still not resolved. I have tried using different browsers (Chrome, Firefox, Edge, Opera, IE 10) and also ensure that the full address from Youtube is used. Still not playing. Maybe it is because I am based in Russia?

    I am trying to update Chrome's autoplay policy but on following the instructions I cannot find the appropriate permissions (see attached a screen shot from both the create.kahoot page and play.kahoot)

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bryan

    Hi all!

    Good news: In the top right of the lobby screen, there should now be a play/pause button.

    If a lobby video doesn't automatically play due to your browser's autoplay policy, you can click anywhere on the video to get it going. After that, you can use the play button to start/stop the video as needed.

    Some browsers like Chrome employ machine-learning (Chrome's is called MEI, or Media Engagement Index) that analyzes your media activity on different websites. By manually playing media on our website, you may eventually persuade your browser's autoplay policy to allow autoplay.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Shtefix

    I used to run Kahoots using a PC. Bought and Android tablet last week just to find out that Kahoots with Youtube videos do not play them automatically and require me to run the videos by clicking them. After a few hours of googling I found out it's probably not your fault or thing to sort out, and it seems there is no way of making it work since Chrome does not allow me to create an exception to run videos from certain sources automatically... but how about your app? Does it cooperate w/ Chrome as well, or is the problem somewhere else?

     

    Edit: I'm afraid the MEI only applies to desktop computers - not much to do with tablet versions of the browser. Even when I installed Mozzila just to try it, it seems everything in the device is operated by Chrome first, therefore the video autostart doesn't get through..

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bryan

    Hi Shtefix!

    If you're on an Android tablet, I think the guidance here may help.

    In particular, you should be able to update the "Media" permission (step 4) to autoplay.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Shtefix

    Naah, already allowed that, turned off data saver, yet the videos keep waiting for me to run them - because the videos are not muted (I use kahoot to present various musical instrument sounds or classical melodies). Pretty inconvenient :/ Have you tried hosting a game via videos from an android tablet? I suppose it's not a common thing to do..

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.